تحصیل در کشور آلمان studying in germany
گرچه در آلمان به ندرت میتوان رشتههای تحصیلی برای مقطع کارشناسی به زبان انگلیسی پیدا کرد اما اکثر دورههای مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا به زبان انگلیسی تدریس میشوند. در دانشگاههای آلمان حدود 970 برنامه تحصیلی برای مقطع کارشناسی ارشد و 250 برنامه تحصیلی برای مقطع دکترا وجود دارد که به زبان انگلیسی تدریس میشوند. بنابراین برای تحصیل در کشور آلمان در دوره های کارشناسی و دکترا، از حیث زبانی هیچ جای نگرانی وجود ندارد.
هزینه های تحصیل در کشور آلمان
درحالی که هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی در دانشگاههای انگلستان بیش از 9000 یورو در سال است، اما دانشگاههای دولتی آلمان شهریه ای چند یورویی در سال دریافت میکنند. البته دانشگاههای خصوصی شهریه های بالایی دارند. در ضمن، اکثر دانشگاههای آلمان به عنوان بخشی از هزینه ثبت نام برای دانشجویان خود بلیط رایگان سفرهای درون شهری فراهم میکنند، بنابراین دانشجویان دیگر مجبور به پرداخت هزینههای اضافی برای حمل و نقل نیستند. مقطع کارشناسی ارشد و دکترا هم شهریههای پایینی دارند و همین امر یکی از دلایل محبوبیت دانشگاههای آلمان برای دانشجویان خارجی است.
دوره های تحصیلی در کشور آلمان
تحصیل در کشور آلمان همواره یکی از موضوعات مورد توجه دانشجویان ایرانی بوده است. در این قسمت مروری بر دوره ها و مقاطع تحصیلی در آلمان خواهیم داشت. در سالهای اخیر سیستم آموزش عالی در آلمان تحت برنامه بلونیا (Bologna) تغییرات زیادی کرده است.
اولین مدرک تحصیلی آلمان که در سراسر این کشور و همچنین همه دنیا مورد اعتبار است، Bachelor می باشد که در آلمان بین 6 الی 8 ترم طول می کشد و هدف آن ارائه و تدریس اطلاعات و مفاد درسی اساسی در رشته مربوطه به دانشجو می باشد. با پایان یافتن Bachelor دانشجو می تواند به دنبال شغلی برای خود باشد و یا برای ادامه تحصیل وارد مقاطع بعدی شود.
دوره بعدی Master می باشد که در آلمان بسته به رشته، بین 2 الی 4 ترم به طول خواهد انجامید. بعد از Master هم دوره دکترا و یا همان Promotion قرار دارد این دوره هم با توجه به رشته تحصیلی 2 الی 5 سال طول می کشد.
ادامه تحصیلات آکادمیک در کشور آلمان
ادامه تحصیلات آکادمیک در آلمان معمولا در مراکز ذیل امکان پذیر است:
- دانشگاه ها
نظام آموزشی کشور آلمان در دانشگاه های این کشور منطبق با نظام بین المللی است و در سه مقطع bachelor, master و PhD دانشجو می پذیرد. اشخاص در دانشگاه ها به غنی سازی دانش تئوری خود در کنار فعالیت های علمی پژوهشی می پردازند. بعد از پایان تحصیلات این افراد می توانند وارد مقطع بعدی و یا در صورت تمایل وارد بازار کار شوند.
- مراکز آموزش عالی فنی در آلمان
کسانی که علاقه دارند با یادگیری عملی حرفه های مختلف وارد بازار کار شوند، می توانند تحصیل در این مراکز را برگزینند. این امکان برای این افراد وجود دارد که در کنار دروس تئوری آموزش عملی حرفه مورد نظر خود را نیز داشته باشند. ورود به این مراکز به راحتی امکان پذیر نیست و همواره لازم است متقاضیان آزمون ورودی مربوطه را پشت سر بگذرانند. داشتن مهارت های زبان آلمانی در سطحی بالا، برای ورود و تحصیل در این مراکز الزامی می باشد.
- آکادمی های آموزشی هنر و موسیقی در آلمان
برای افرادی که علاقه و استعداد تحصیل در انواع رشته های هنری مانند: نقاشی، گرافیک، سینما، مد و لباس و … را دارند تحصیل در این مراکز گزینه خوبی است. البته شایان ذکر است که متقاضی باید توانایی آن را داشته باشد که در آزمون های عملی این موسسات شرکت کند نمره قبولی را کسب نماید و همچنین در مصاحبه شفاهی این آکادمی ها نیز موفق جلوه نماید.
- کالج در کشور آلمان (Studienkolleg)
کالج مرکزیست که وابسته به دانشگاه های دولتی آلمان است و مخصوص دانشجویان غیر آلمانی می باشد. این مقطع تحصیلی در سیستم آموزشی آلمان از 2 ترم تشکیل میشود و حکم پیش دانشگاهی در ایران را دارد. هدف کالج در آلمان آموزش زبان آلمانی و دروسی مانند ریاضی، فیزیک، شیمی و یا برنامه نویسی کامپیوتری می باشد که البته همه اینها را دانش آموزان ایران قبلا در ایران بصورت کامل یاد گرفته اند و در واقع کالج برای ایرانیان حکم مرور دبیرستان و پیش دانشگاهی را دارد.
تحصیل در کالج رایگان است. شرط ورود به کالج، داشتن پذیرش تحصیلی و سپس قبولی در آزمون ورودی آن (Aufnahmeprüfung) می باشد. سوالات این آزمون گرامر زبان آلمانی در حد B1 و یا B2 و ریاضیات و فیزیک می باشد. کالج با آزمون پایانی تحت عنوان Feststellungsprüfung پایان می یابد. افرادی که قصد دارند در دانشگاه رشته های گروه پزشکی را بخوانند، باید در این آزمون پایانی، بهترین نمره یعنی نمره یک را کسب کنند. اما برای سایر رشته ها چنین محدودیتی وجود ندارد.
شرکت در کالج های آلمان صرفا با داشتن ویزای تحصیلی مقدور است و با داشتن هرگونه ویزای دیگری مانند ویزای توریستی اجازه شرکت در آزمون ورودی کالج به متقاضی داده نمی شود. بر اساس رشته های دانشگاهی، کالج های مختلفی طراحی شده اند. کالج های مخصوص رشته مهندسی، ریاضیات و علوم طبیعی، T-Kurs نام دارد. کالج مخصوص علوم پزشکی و زیست شناسی، M-Kurs، کالج رشته های اقتصاد و علوم اجتماعی W-Kurs کالج رشته های زبان شناسی S-Kurs می باشد.
لیسانس در کشور آلمان (Bachelor)
در مقطع لیسانس تنوع رشته ای بسیار زیادی در دانشگاه های آلمان وجود دارد و میتوان ادعا کرد که در همه علوم و فنون شانس تحصیل در مقطع لیسانس در سیستم آموزشی آلمان وجود دارد. تحصیل لیسانس برای کلیه دانشجویان (چه آلمانی و یا غیر آلمانی) رایگان است. زبان تحصیل در مقطع لیسانس به جز موارد محدودی، آلمانی می باشد. البته دانشجویان غیر آلمانی می توانند قبل از ورود به دانشگاه، در کلاسهای زبان آلمانی دانشگاه شرکت کنند و پس از قبولی در آزمون DSH و یا TestDaf، وارد دانشگاه شوند.
کلاس های زبان معمولا 6 الی 10 ماه طول می کشند و در دانشگاه ها ارائه می شوند. در پایان مقطع لیسانس، مدرک تحصیلی B.Sc به دانشجویان رشته های علوم مهندسی و یا علوم پایه و مدرک B.A به دانشجویان رشته های علوم سیاسی، اجتماعی و انسانی اعطا می شود.
در مقطع لیسانس، دانشجو این شانس را دارد که در صورت تمایل یک الی دو ترم به صورت مهمان در دانشگاه های آمریکایی و یا اروپایی تحصیل کند. شرایط ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی برای دانشجویان ایرانی به این صورت است که متقاضیان باید دارای دیپلم و پیش دانشگاهی باشند و ترجیحا در کنکور سراسری در یکی از دوره های روزانه، شبانه، غیر انتفاعی و یا پیام نور در یک رشته ای پذیرفته شده باشند. (رشته و دانشگاه پذیرفته شده اهمیتی ندارد).
همچنین متقاضی باید حداقل تا سطح B1 دارای معلومات زبان آلمانی باشد. داشتن معلومات زبان آلمانی برای تحصیل در مقطع لیسانس در آلمان یک شرط الزامیست و بدون آن درخواست پذیرش و همچنین ویزای تحصیلی آلمان با موافقت رو به رو نخواهد شد.
متقاضیان تحصیل در مقطع کارشناسی یاید مدارک زیر را آماده نمایند:
- ترجمه دیپلم دبیرستان و پیش دانشگاهی همراه با ریزنمرات
- ترجمه نامه قبولی در دانشگاه سراسری و ارائه کارنامه تحصیلی دوره لیسانس
- ارائه مدرک زبان آلمانی و یا انگلیسی (در صورتیکه رشته تحصیلی به زبان آلمانی باشد)
مراحل ورود به دانشگاه
- مرحله اول، پذیرش کالج
کالج دوره ای 1 ساله می باشد که معمولا از 2 ترم تحصیلی تشکیل شده است. همانطور که قبلا ذکر شد، ممکن است در برخی از رشته ها و دانشگاه ها گذراندن دوره یکساله کالج نیاز باشد. در آلمان بیش از 37 کالج به بیش از 3000 دانشجوی خارجی خدمات تحصیلی ارائه می دهد. شرکت در کالج رایگان می باشد و همچنین برخی هزینه ها از جمله هزینه های حمل و نقل در محدوده کالج را پوشش می دهد.
دانشجویان در مدت تحصیل در کالج اجازه کار ندارند و تنها در تعطیلی ما بین دو ترم می توانند کار کنند. بنابراین هزینه زندگی در این مدت بر عهده دانشجو می باشد. این هزینه ها بین 50 تا 200 یورو در هر ترم می باشد. متقاضیان ایرانی که مایل هستند در دانشگاه های آلمان مشغول به تحصیل شوند، در صورتی که در ایران دانشجو نبوده باشند و یا کمتر از دو سال در ایران تحصیل کرده باشند، معمولا باید دوره کالج را بگذرانند.
شرط ورود به کالج قبولی در امتحان زبان آلمانی می باشد. بنابراین گذراندن حداقل 600 ساعت زبان آلمانی برای قبولی الزامیست. امتحان کالج 2 بار در سال برگزار می شود. درصورت قبول نشدن در امتحان دانشجو تنها یکبار دیگر و آنهم پس از گذشت نیمسال تحصیلی می تواند تجدید دوره نماید. ارسال مدارک به این کالج ها معمولا بصورت مستقیم نمی باشد. بدین معنی که دانشجو باید اصل و ترجمه مدارک خود را برای دانشگاهی که کالج تحت پوشش آن است و یا ارگانهای مربوط به این کار بفرستد.
- مرحله دوم، دریافت ویزا: پس از دریافت پذیرش کالج، مرحله دریافت ویزای تحصیلی می باشد.
- مرحله سوم، قبولی در امتحان کالج: پس از قبولی در امتحان کالج دانشجو می تواند پذیرش دانشگاه را دریافت نماید.
فوق لیسانس در کشور آلمان (Master)
در مقطع فوق لیسانس گرایشهای متنوع تری نسبت به لیسانس ارائه می شود. همچنین تعداد رشته های ارائه شده به زبان انگلیسی به شکل چشمگیری نسبت به دوره لیسانس افزایش می یابد. تحصیل در فوق لیسانس نیز کاملا رایگان است و داشتن مدرک TOEFL و یا IELTS برای رشته های انگلیسی زبان الزامیست.
برای رشته هایی هم که به آلمانی ارائه می شوند، باید حداقل در ایران تا سطح B1 آلمانی پیش رفت و سپس در کلاس های زبان دانشگاه تا سطح DSH شرکت کرد تا مجوز شرکت در کلاسهای درسی دانشگاه در مقطع فوق لیسانس به متقاضی داده شود.
با اتمام این مقطع، مدرک M.Sc به فارغ التحصیلان رشته مهندسی یا علوم پایه و مدرک M.A به فارغ التحصیلان رشته های علوم اجتماعی و انسانی داده می شود. بعد از اتمام فوق لیسانس در آلمان، دانشجو می تواند وارد بازار کار شود و یا برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا اقدام کند.
شرایط ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد کشور آلمان
دانشجویان ایرانی علاقه مند به تحصیل در مقطع فوق لیسانس در آلمان، باید از نظر دانش زبان های خارجی، یا دارای مدرک آیلتس 6.5 و یا معادل آن در تافل، و یا دارای مدرک زبان B1 آلمانی باشند. همچنین داشتن دیپلم، پیش دانشگاهی و همچنین مدرک لیسانس از یک دانشگاه ایرانی از شرایط الزامی اخذ پذیرش در مقطع فوق لیسانس در آلمان می باشد.
بر خلاف اتریش، متقاضیان مقطع کارشناسی ارشد آلمان، نیازی به قبولی در کنکور کارشناسی ارشد ندارند و با داشتن لیسانس از یک دانشگاه می توانند برای فوق لیسانس در آلمان اقدام کنند. کلیه دانشگاه های ایرانی که مورد تایید وزارت علوم و وزارت بهداشت ایران هستند، در آلمان هم معتبر شناخته می شوند.
دانشگاه هایی که در آلمان شرط معدل دارند، معدلی حداقل بین 13 الی 15 را برای دانشجویان ایرانی تعیین می کنند و البته بسیاری از رشته ها و دانشگاه ها وجود دارند که شرط معدل ندارند. البته شرط معدل محدود به یک رشته و یک دانشگاه خاصی نمی شود و چه بسا یک دانشگاه برای برخی رشته های خود شرط معدل بگذارد و برای برخی شرطی قرار ندهد و حتی یک ترم برای رشته ای شرط معدل داشته باشد و ترم بعدی این شرط معدل را نداشته باشد.
سایر موارد مانند داشتن مقاله، سابقه کار، دانستن سایر زبانهای خارجی و گذراندن دوره های آموزشی مختلف در امر پذیرش می توانند کمک کننده باشند، اما جز شروط الزامی نیستند. آلمان به دلیل تنوع رشته های دانشگاهی در مقطع فوق لیسانس یکی از کشورهای مورد علاقه دانشجویان خارجی میباشد. علاوه بر این، امکان تحصبل در کشور آلمان به صورت رایگان و همچنین ارائه بسیاری از رشته ها و گرایش های تحصیلی، بر محبوبیت این کشور افزوده است.
دوره فوق لیسانس و یا Master در آلمان بر اساس رشته تحصیلی میتواند بین 2 الی 4 ترم باشد. پس از پایان این دوره، به فارغ التحصیلان رشته های مهندسی و علوم پایه مدرک M.Sc و به فارغ التحصیلان رشته های علوم اجتماعی، علوم انسانی و هنر مدرک M.A اعطا میشود. در حال حاضر بیش از 13000 رشته و گرایش تحصیلی در مقطع فوق لیسانس در دانشگاه های آلمان ارائه میگردد.
مدارک مورد نیاز متقاضیان تحصیل در مقطع بالاتر از لیسانس
- مدرک زبان انگلیسی در صورت تحصیل در رشته انگلیسی و یا مدرک آلمانی در صورت تمایل به تحصیل به زبان آلمانی
- سه عدد توصیه نامه
- مدرک کارشناسی
- رزومه کاری
نکته: برای پذیرش در مقطع فوق لیسانس و بالاتر دانشجو به شرط داشتن مدرک لیسانس چه از دانشگاه آزاد، دولتی، پیام نور و غیرانتفاعی می تواند اقدام نماید. البته دانشجو نباید انتظار داشته باشد که تمامی واحد های وی پذیرفته شود و ممکن است دانشگاه تعدادی از واحدهای وی را قبول نکند.
دوره دکتری در آلمان (Promotiom)
آخرین مقطع تحصیلی در آلمان، دکترا است. دانشجو در طول این مقطع به تحقیق و پژوهش می پردازد و نتایج علمی خود را در قالب رساله دکترا (Dissertation) به اساتید خود ارائه می دهد. اگر دانشجو به صورت موفقیت آمیز از رساله دکترای خود بتواند دفاع کند و همچنین در آزمون های شفاهی سربلند بیرون آید، به او مدرک دکترا اعطا خواهد شد.
تحصیل در مقطع دکترا در آلمان می تواند همراه با بورسیه باشد و هم بدون بورسیه. از شرایط کلی دریافت پذیرش در این مقطع میتوان به دانستن زبان آلمانی و یا انگلیسی و اتمام مقطع فوق لیسانس اشاره کرد. در مقطع دکترا در آلمان امکان اخذ بورسیه فراهم است.
یکی از موسساتی که بورسیه در مقطع دکترا ارائه می دهد، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان (DAAD) می باشد. یک نوع خاص بورسیه برای مقطع دکترا در آلمان تحت برنامه ساندویچ وجود دارد که به دانشجویان کلیه رشته های دانشگاهی به غیر از رشته های علوم پزشکی اعطا می گردد.
مدت زمان این نوع بورسیه متغیر بین 4 ماه الی 4 سال است که البته یکی از شروط اعطای آن این است که دانشجو توانسته باشد موافقت یک استاد راهنمای آلمانی را به دست آورده باشد و در واقع سوابق تحصیلی و حوزه های پژوهشی دانشجو مورد رضایت و تایید یک استاد آلمانی قرار گرفته باشد و به طبع استاد راهنما نیز از دانشجو برای تحقیق و پژوهش از دانشجو دعوت کند که به آلمان برود و تحت پوشش این بورسیه قرار بگیرد.
شرایط عمومی:
- اتمام مقاطع M.A و یا M.Sc با نمرات بالا
- تسلط به زبان انگلیسی یا آلمانی (منوط به رشته و موضوع دکترا)
- پیشنهاد طرح پایان نامه (Proposal)
- اخذ تأییدیه از یک استاد راهنما
در حال حاضر، متداول ترین راه گذراندن دوره دکترا روش سنتی آن می باشد که البته تدریجاً روش های دیگری هم به آن اضافه می شود. دانشجویی که برای دوره دکترا برنامه ریزی می کند، باید با استادی از دانشگاه های آلمان که در رشته مورد نظر به عنوان متخصص شناخته می شود، ارتباط برقرار کند. البته یافتن استاد راهنما کار ساده ای نیست، چرا که اساتید اغلب از میان شمار زیاد درخواست های رسیده، ترجیحا دانشجویی را انتخاب می کنند که از دوره های قبل می شناسند.
با این وجود ارسال درخواست همراه با یک طرح پایان نامه خوب، به موفقیت خواهد انجامید. چنانچه در این رابطه امکان ایجاد ارتباط از طرف دانشگاه محل تحصیل در ایران با آلمان وجود دارد، حتماً از این موقعیت استفاده کنید. وب سایت DAAD نیز می تواند در پیدا کردن استاد راهنمای مناسب به شما کمک کند.
دوره دکترا 3 الی 4 سال بوده و در مجموع بستگی به میزان فعالیت دانشجو دارد. دوره به زبان آلمانی و یا انگلیسی برگزار می شود. به تازگی به ویژه در رشته های علوم طبیعی و مهندسی بیشتر طرح ها و ارائه پایان نامه به زبان انگلیسی صورت می گیرد. این موضوع باید با استاد راهنما مطرح و حل شود.
در مورد روش تنظیم تقاضانامه برای استاد راهنما، عموماً اساتید تقاضانامه های متعددی از دانشجویان دوره دکترا جهت نظارت و راهنمائی شان برای پایان نامه دریافت می کنند. از این رو می بایست در تقاضانامه تنظیم شده، علت انتخاب این استاد و موضوع مورد نظر گویا و روشن باشد.
دانشجویان موضوع خود را مستقلاً انتخاب کرده، پس از بررسی و گفتگو با استاد راهنما میتوانند محتوای موضوع را تکمیل کرده یا تغییر دهند. لطفا دقت داشته باشید که برای برقراری ارتباط با یک استاد شرط لازم این است که این استاد نه تنها در رشته تحصیلی شما بلکه مخصوصا در حیطه موضوع رساله شما دارای فعالیت علمی باشد.
بنابراین تنظیم اولین تقاضانامه باید به گونه ای باشد که استاد راهنما از توانمندی علمی دانشجو و هدفمندی وی در حیطه موضوع انتخابی اطمینان حاصل کرده، استنباط او بر این باشد که همکاری او با دانشجو برای خود او نیز بی بهره نیست. این یک همکاری و استفاده دو جانبه است که احتمال توافق استاد را بالا می برد.
طرح تحقیقی برای دوره دکترا:
- معرفی موضوع پژوهشی، حدوداً 1 – 2 صفحه
- اهمیت موضوع پژوهشی و ارتباط آن با رشته تحصیلی
- شناخت و تحقیقات از موضوع
- نگاهی اجمالی به منابع مربوطه
- روش تحقیق و پیشرفت در موضوع
- برنامه ریزی تحقیق تا حد امکان دقیق حتی اگر احتمال تغییر وجود داشته باشد.
به پایان مقاله (تحصیل در کشور آلمان studying in germany) رسیدیم، امیدواریم مطالب ارائه شده در این مقاله، برای شما مخاطب محترم مفید واقع شود. در صورتیکه هر گونه سوال، نظر و یا پیشنهادی در مورد این مطلب، خرید آپارتمان در ترکیه ، خرید ملک در ترکیه ، خرید خانه در ترکیه ، سرمایه گذاری در ترکیه ، مهاجرت به ترکیه ، مهاجرت به آلمان و مهاجرت به اروپا دارید، از طریق فرم زیر می توانید اقدام نمایید. کارشناسان پرگاس در اسرع وقت به سوال هایتان پاسخ خواهند داد.